Theatermaggezien ®
omdat theater belangrijk is...
ARCHIEF 2000 - 2014

Een wervelende Don Giovanni in restaurant
Laika en Muziektheater Transparant, Opera Buffa
22 Februari 2012


© Phile Deprez
Op het Krokusfestival, hét kinder- en jeugdtheaterfestival waarin dans- en muziektheater een belangrijke plaats hebben ging Opera Buffa van Laika en Transparant in premičre. Het is niet direct een kindervoorstelling, maar zeker een productie waarbij tieners en pubers zich kunnen vermaken met dat gek liefdesgedoe van die volwassenen. Willen ze iemands liefde, dan worden ze boos. En Mozart is best wel tof!

Verleiden en verlangen staan centraal in deze productie naar Don Giovanni van Wolfgang Amadeus Mozart. Jo Roets en Greet Vissers hebben het libretto herwerkt naar een 'Opera Buffa', een meer volkse en luchtigere opera, en blijkbaar was dat ook de bedoeling geweest van Mozart zelf. Laika en Transparant zorgen een dikke tweehonderd jaar later dus voor een andere versie dan de gekende ernstigere 'Opera Seria', en ze doen dat op een mooie en treffende manier: wervelend, zinnelijk, prikkelend in zang en spel, in drank en spijs.

Laika schotelt als 'theater der zinnen' niet alleen straf theater voor dat oren en ogen streelt, maar gunt ook de smaakpapillen graag genot. Hun vorige productie Cucinema speelde zich af in een keuken waar van alles misliep en vermengde film, circustheater en slapstick tot een heerlijk totaaltheater. Nu hebben Peter De Bie en Jo Roets, de artistieke leiding van Laika, hun tanden gezet in de Don Giovanni van Mozart. En hoe!

Het tweehonderd koppige publiek zit aan lange tafels rondom een keuken met klapdeur, en waar je half naar binnen kunt kijken. Serveersters (de sopranen Laurie Janssens en Astrid Stockman) waken erover dat er geen handtas of andere spullen op de tafels worden gelegd. Dat belooft dus. Don Giovanni( bas PeterVan Lierde) blijkt de keukenchef te zijn, die het publiek begroet en het een aangename maaltijd belooft. Hij zal zich regelmatig in de keuken moeten terugtrekken, want hij is de chef nietwaar en tussen het koken door verwent hij ook zijn serveersters. In deze bewerking draait alles rond Zerlina en Elvira en ook rond Anna (sopraan Marnie Zschökner) die wat later in het restaurant verschijnt. Zij is toornig op Giovanni omdat hij haar verlaten heeft, en kookt over van wraakgevoelens. Ook zij verkleedt zich als serveerster, en de dames zullen zich wreken op de verleider die hen zo smartelijk in de steek gelaten heeft. Maar eigenlijk willen ze ook graag in zijn armen liggen... En Leporello (acteur Benny Ceuppens) en Masetto (bariton Koen Janssen) stellen alles in het werk om hen te sussen en het boeltje te redden.

In deze 'opera buffa' wordt Giovanni ook met een mes achterna gezeten, hollen de personages over de balustrades aan de zijkant achter elkaar aan, stormen ze over de tafels tussen de glazen en de borden tot hilariteit van het publiek op elkaar af. De wraak is zoet en lekker. Ondertussen zingen ze ook nog! Gedeeltelijk in het Nederlands, maar Mozarts liederen en aria's zijn in het Italiaans. Jan Van Outryve bewerkte de muziek naar hammondorgel, bas en viool.

De hele enscenering straalt een vlotheid en een spel- en zangplezier uit. Tussen het zingen en achter elkaar aanzitten door, bedienen de personages ook nog het publiek: een lekker soepje, een bijzonder hoofdgerecht en dessert, dat al dan niet in de saus van het gesmolten chocoladehoofd van Giovanni gedipt kan worden. Het eten is een grote verrassing, en zal steeds – naar de groenten van de dag – anders zijn. Laat u verleiden door deze opera met 'boefen'(eten), en geniet met volle teugen en met alle zintuigen van de zang, de enscenering en de maaltijd.


Info: www.laika.be www.transparant.be

Dit artikel werd reeds 296 keer gelezen.auteur(s):Tuur Devens