Theatermaggezien ®
omdat theater belangrijk is...
ARCHIEF 2000 - 2014

Theater in de wolken
4Hoog brengt Wolk
22 Mei 2004

4Hoog is een nog jong gezelschap dat zich steeds meer en meer profileert als een theater voor kleuters en peuters, een theater dat niet toegeeft aan animatietoestanden waarmee een kleuterhoofd en kinderhand snel en gemakkelijk gevuld zijn. 4Hoog is niet tevreden met een evaluatie op het niveau van “de kinderen vonden het toch leuk”. 4Hoog wil meer, wil artistiek meer. Ook peuters en kleuters hebben naast kinderen recht op goed theater. Kindertheater maken doe je voor een specifieke doelgroep, kindertheater is niet vrijblijvend en een kindertheaterproductie is geen toevalligheid, schrijven ze in hun artistiek plan.
Wolk
(c) 4Hoog
4Hoog is nog pril en jong: ze kregen na drie jaar al een structurele startsubsidie (voor vier jaar). Dat is niet echt veel, maar toch genoeg om meer plannen beter te realiseren. 4Hoog werd opgericht door Caroline Lanoye en Raf Walschaerts. Raf (van Kommil Foo) volgt vanaf de zijlijn, denkt mee concepten uit, helpt bij regie, enzovoorts. Het gezelschap bestaat nu uit (al dan niet parttime ingeschreven) vijf mensen: Caroline Lanoye, Frans Van der Aa, Françoise Tiebout, Kris Van Oudenhoove, Sofie Van Daele. Een klein gezelschap dus, en dat wil het ook blijven. Ze willen geen groter gezelschap worden, maar wel steeds betere producties maken. Uitbreiden, niet in de breedte, maar in de diepte. Steeds vertrekken ze van de vraag: “Hoe theater toegankelijk maken voor de allerkleinsten? Wat willen we meegeven? Hoe kunnen we hen beroeren?”. Daarvoor wordt ook beroep gedaan op andere mensen, zoals in ‘Wolk’ waarin Steve De Schepper witman speelt en Ingrid Swaelens het meisje is dat aan de “lange sjaal” haar acrobatische kunsten vertoont.

Een mannetje in het wit leidt de peuters op de klanken van de Toverfluit van Mozart vanuit de hal naar de zaal. Daar moeten ze niet op de stoelen gaan zitten, maar gaan ze het podium op, waar een grote witte doorzichtige tent staat. Een ‘Wolk’.
4hoog noemt deze productie een “mini-maxi theater”. Waarmee bedoeld wordt: mini: voor de allerkleinsten en maxi: met honderd IN een wolk.
In de tent begint het witte mannetje een verhaal te vertellen, over een klein meisje met een lange sjaal. Ze ziet boven zich de wolken, en wil naar het wolkenhuis. Ze krijgt steun van de varkenswolk, de berenwolk, de olifantenwolk. Acteur Steve De Schepper hanteert aanvankelijk een nog wat schools toontje, maar als hij het varken, de beer en de olifant kan nadoen, klinkt het al veel beter. Door spelingen met het licht, wordt de aankomst in het wolkenhuis gesuggereerd. Allerlei attributen die aan de nok van de tent hangen worden belicht, zoals een minikastje, toiletpapier, ... De peuters gaan mee in de fantasie van de vertelling. Dan zakt vanuit de nok het meisje met de lange sjaal (Ingrid Swaelens). Eerst de lange witte sjaal, dan het meisje. Ze maakt acrobatenkunstjes aan de doeken. Sierlijk, en gevarieerd. Ze kruipt terug naar boven, en weg is ze. Het witte mannetje gaat op zoek, vindt haar. Ze hebben elkaar gevonden. De peuters gaan mee de tent uit, en zwaaien het nieuwe paar uit met kushandjes.

4Hoog heeft met deze productie weer eens bewezen dat theater voor peuters geen animatie hoeft te zijn, dat er ook iets moois en rustigs aan de kleine bezoeker getoond kan worden. De jonge toeschouwers worden zachtjes meegevoerd in het verhaal; hun fantasie wordt door de vertelling geprikkeld, en er gebeuren ook dingen in het echt: het meisje met de lange sjaal dat naar beneden zakt, een flonkerende sterrenhemel tegen het tentengewelf, ...
‘Wolk’ is een zacht kabbelende productie, vooral in de visualisering en vormgeving poëtisch, met verrassingen, zonder in hectische effecten te ontsporen.
Een van de uitgangspunten voor ‘Wolk’ was: “Belangrijk bij de allerkleinsten is een gevoel van veiligheid creëren. Angst voor het onbekende steken vaak de kop op. Dat te doorbreken, en hen een ervaring aanbieden waardoor dat onbekende via muziek, woord en kleur in de regionen van de dromen en de fantasie een plaats krijgt”.
Dat is hun gelukt met ‘Wolk’. Ik zat als volwassen toeschouwer buiten de tent, en heb dus ook veel gekeken naar de snoetjes van de peuters. Je zag hen aandachtig volgen, zachtjes grinnikend vanwege de herkenbare gevoelens, zachtjes meeneuriënd op de muziek, je zag hen met open mond de acrobate volgen. Weinig geschuifel, weinig gewiebel. Intens genieten.
Kindertheater kan toch zo goed zijn.


Nog tot en met 26 juli.
Info: www.4hoog.be of info@4hoog.be of tel:09/224.14.00

Dit artikel werd reeds 366 keer gelezen.auteur(s):Tuur Devens