Theatermaggezien ®
omdat theater belangrijk is...
ARCHIEF 2000 - 2014

Gechargeerde Shakespeare voor kinderen 21 Februari 2004

Groot podium, knap decor, mooie muziek, een Shakespeare, op kindermaat, een helder verhaal, een komische intrige, een regisseur met naam, een groot theater. En toch lukt De Twaalfde Nacht niet echt.

Het Rotterdamse Rotheater (onder leiding van artistiek directeur Guy Cassiers, die zoals bekend over een paar jaar Het Toneelhuis komt leiden) trekt op het moment nog door Vlaanderen en Nederland met de schitterende productie Proust 2, deel 2 van de vierdelige Proust-cyclus. Maar het gezelschap maakt ook elk jaar rond de kerstperiode in Nederland een kindertheaterproductie. Daarvoor wordt een regisseur als het ware ingehuurd. Afgelopen Kerstmis was dat Jo Roets van Laika, een kinder- en jeugdtheatergezelschap dat ik heel graag bezig zie omdat het heel eerlijk en helder, met veel zintuiglijke fantasie en goede timing en dosering voor het jonge publiek een gelaagd theater kan brengen, en hen weet te boeien, zonder een knieval te doen. Denken we maar aan Van muizen en mensen, een bewerking van John Steinbeck’s roman, of aan Peer en Villa Fink voor de kleineren onder ons. Jo Roets koos voor Twelfth Night van Shakespeare. Samen met een paar acteurs en de dramaturg van Laika, gingen ze aan de slag in deze coproductie van het grote Nederlandse Rotheater en het kleine Vlaamse Laika.

Regisseurs van kinder- en jeugdtheater - dat zich meestal op kleine podia afspeelt – wagen zich niet vaak aan grote-zaal-producties. Hoe krijg je die hele scène gevuld? Jo Roets doet dat hier knap: in het begin zie je theater-in-theater, een groep die een soort poppenkast speelt voor een man die terzijde staat. Het is bedoeld als een knipoog naar Hamlet. En ook naar De Storm, want het behelst een drenkelingenscène. Dat tafereel speelt zich af in een opening in een grote wand, met golfplaten luiken en schuifdeuren. Dat alles schuift open, met zicht op de theatermachinerie, rolt naar een ander plek, en het theaterbeeld is omgetoverd tot vakjes, speelplekken beneden en boven, links en rechts en in het midden. Leuk en inventief, dat zit snor.

De Twaalfde Nacht is een komedie over liefdesintriges: de hertog is verliefd op de gravin, die aanbeden wordt door weer een ander. De gravin wordt verliefd op de boodschapper, die dan een meisje blijkt te zijn, dat verliefd is op haar heer. Zij is op zoek naar haar doodgewaande broer. Hij verschijnt later, en ja hoor, alle koppels vinden elkaar, en alleen de knecht van de gravin wordt zot afgevoerd. Het stuk van Shakespeare is helder vertaald voor kinderen. De complotten en de verwarringen zitten vernuftig in elkaar, compleet met kostuumwisselingen en degenspel. Het verhaal is m.a.w. goed te volgen. Alleen zitten er veel melige grappen in, een beetje te veel, en die meligheid zet zich ook verder in het spel. De meeste spelers chargeren, doen aan overacting, en schmieren er op los, tot grote ergernis. Een komedie helt al snel over naar karikaturale personages, maar hier worden het echt typetjes, die het niveau van de burgemeester en de kapper uit de Samson&Gert-shows echt niet overtreffen. Dat acteerspel maakt eigenlijk veel kapot van de voorstelling, want de live gezongen aria’s uit verschillende opera’s zijn mooi gebracht, en gedurfd in een kindertheater. Ook zitten er schitterende groepsscènes in het stuk, zoals de beginscène van theater-in-theater, een dans- en zangscène waarin ze konijnen uitbeelden, engelen die plots in het theatertje verschijnen. Er is de speelse en zichtbare theatermachinerie, het spel van Gert Jochems kan nog net door de beugel in de rol van geëxalteerde dienaar.

Ach, De Twaalfde Nacht is best wel een feestelijke familie voorstelling, maar voor mij te oppervlakkig, geforceerd, melig, zelfs flauw, met slechts een paar op- en kopstootjes. In de Nederlandse pers werd ze laaiend onthaald. Misschien zegt dat iets over de Hollandse manier van met theater omgaan. Daar krijgt elke voorstelling een staande ovatie. Als het maar leuk is. Misschien is het dat wel.

Nog tot met 12 maart door Vlaanderen en Nederland.

Info: www.laika.be

Dit artikel werd reeds 216 keer gelezen.auteur(s):Tuur Devens